MESTO PIRAN

Znamenitosti & Aktivnosti

NAJSTAREJŠE MESTNO JEDRO

Mestno Obzidje

Najstarejši del predstavlja mestna četrt Punta. Na vzpetini nad njo je bila že v 10. stoletju postavljena utrdba, kamor so se meščani umaknili v času nevarnosti. V naslednjih stoletjih se je mesto širilo v smeri kopnega, saj je bil obzidan celoten polotok. Mesto so sestavljale štirimestne četrti: Miljska, Stolnična, Misana in Grad. Ob koncu 13. stoletja, ko je, za skoraj pol tisočletja, prešel po beneško oblast, je mesto pričelo pospešeno rasti in se razvijati. Obzidje se je z razvojem mesta razširilo in nastajale so nove mestne četrti. 

NAJLEPŠI PRIMEREK BENEŠKO-GOTSKE ARHITEKTURE V PIRANU

Benečanka

Najznamenitejša hiša v Piranu je bila zgrajena sredi 15. stoletja v Beneško-Gotskem. Krasijo jo lepo oblikovani arhitekturni členi in bogato kamnito okrasje z izrazitim gotskim vogalnim balkonom. Je najstarejša ohranjena hiša na Tartinijevem trgu. Med oknoma drugega nadstropja je vzidana kamnita plošča s stoječim levom, pod katerim je napis ,,Lassa pur dir´´ (Pusti, naj govore).  

IZ LETA 1384 JO OMENJAJO KOT GOTSKO STAVBO

Tartinijeva Hiša

Stavba spada med najstarejše hiše v tržnem stavbnem plašču. Mestne listine iz leta 1384 jo omenjajo kot gotsko stavbo »Casa Pizagrua«, kasneje pa so njeno zunanjost predelali v neoklasicističnem slogu. V njej je bil rojen Giuseppe Tartini. Nazadnje je bila prenovljena v letih 1985–1991; med prenovitvenimi deli so v njej odkrili zanimive stenske poslikave.

NEKOČ MANDRAČ ZA PIRANSKE RIBIŠKE ČOLNE

Tartinijev Trg

Na stičišču ulice IX. korpusa in Tartinijevega trga stoji prelepa stavba, najlepši primerek beneško-gotske arhitekture v Piranu. Zgrajena je bila sredi 15. stoletja in je tako najstarejša ohranjena hiša na Tartinijevem trgu. Njeno zunanjost krasijo izjemno lepo oblikovani arihtekturni členi in bogato kamnito okrasje. Najizrazitejši je vogalni gotski balkon. Med oknoma drugega nadstropja je vzidana kamnita plošča s stoječim levom, pod katerim je napis »Lassa pur dir« (Pusti, naj govore).

STARI TRG (PIAZZA VECCHIA)

Trg 1. Maja

Trg 1. maja se je prvotno imenoval Stari trg ali Piazza vecchia, saj je nekoč veljal za glavni trg, nanj pa se stekajo glavne piranske ulice. Na sredi trga je kamnit zbiralnik deževnice, ki je bil zgrajen po hudi suši v 18. stoletju, v zbiralnik so bili speljani žlebovi s streh okoliških hiš. Vodo so črpali z ročno črpalko, ki se je ohranila do danes. Vhod na ploščad krasita kipa Pravice Postave. 
V poletnih mesecih so na osrednji ploščadi številne glasbene, plesne in gledališke prireditve. 

VODNI ŠPORTI OB OBISKU OBALE NE SMEJO MANJKATI, Z VESELJEM VAM POMAGAMO DO VAŠEGA DOŽIVETJA

Vodni Športi

  • najem barke / jahte
  • najem Jet ski
  • najem pedalin
  • najem SUP
  • najem vodnih smuči
  • potapljanje
PLAŽA V PIRANU SE RAZPROSTIRA PRED HOTELOM PIRAN IN ZAŽIVI MED MAJEM IN SEPTEMBROM.

Plaža

Gostom hotela so ob doplačilu na voljo ležalniki ter senčniki, dostop do plaže pa je prost.

OBISK PRI NAS JE PRILAGOJEN MODERNEMU POPOTNIKU, KI MU POMAGAMO DO UNIKATNEGA DOŽIVETJA.

Najem Kolesa ali Vespe

Tako gostom omogočamo najem mestnih koles ter vespe, ki z lahkoto popelje v zlate čase »La dolce vite«

Cenik:

  • najem kolesa za en dan – 10 eur
  • najem vespe za en dan – 45 eur

Casinòs Portorose

Grand Casinò Portorož je prenovljena igralnica z najstarejšo tradicijo v Sloveniji, ki ob klasičnih, živih igrah na mizah, nudi tudi elektronske rulete in pester izbor najsodobnejših igralnih avtomatov.
Več: www.casinos.si

Kajak

Raziščite osupljivo obalo med veslanjem skozi kristalno čisto vodo od Fiese do Pirana. Potopite se v lepoto narave med jutranjimi in večernimi kajak izleti, ki trajajo 2-3 ure, z vključeno celotno potrebno opremo. Začutite evforijo, ko drsite po vodi in se poglobite v mirnost morja.

Za več informacij se lahko obrnite na našo ekipo na recepciji: piran@eh.si

Več na: seakayakpiran